• slider-02.png
  • slider-03.png
  • slider-05.png
  • wp_20160425_15_17_49_proklein.jpg
  • wp_20160504_15_22_15_proklein.jpg
  • wp_20160513_13_03_14_proklein.jpg

Onafhankelijke toetsing zet Twinpaal in de markt

Onafhankelijke toetsing zet Twinpaal in de markt

Oplossingen verzinnen voor funderingsvraagstukken, dat is waar Funderingstechnieken Verstraeten in Oostburg goed in is. Met de zelf ontwikkelde systemen Fundexpaal en opvolger Tubexpaal heeft Verstraeten naam gemaakt in de (internationale) bouwwereld. Aan deze geregistreerde systemen is onlangs de Twinpaal toegevoegd; een buispalenwandsysteem dat trillingvrij de grond in gaat.

Twee palen, grout en een V-vormig tussenschot

Voor bouwwerkzaamheden waarbij grond- of waterkerende wanden nodig zijn, heeft Fundex een nieuwe techniek ontwikkeld: de Twinpaal. Dit is een buispalenwand die trillingvrij de grond in gaat. Als een soort smeermiddel gaat er bij het inboren grout bij, een mengsel van cement en water. Daaronder is een V-vormig tussenschot geschoven om afwijkingen op te vangen. Zo ontstaat het begin van een waterafsluitende en grondkerende wand. Eenmaal gehard werkt grout extra versterkend.

Trillingvrije funderingstechnieken

Funderingstechnieken Verstraeten uit Oostburg, ook bekend als Fundex, komt voort uit een ruim honderd jaar oud familiebedrijf. Het bedrijft besloot vijftig jaar geleden zich op de funderingstechnieken te richten, iets waar de bouwsector grote behoefte aan heeft. Sindsdien is het bedrijf koploper in vernieuwingen in trillingvrije funderingtechnieken. Verstraeten koos voor grondverdringende technieken. Deze leveren meestal minder schade op aan belendende gebouwen dan grondverwijderende technieken. Ook geven ze de fundering extra stabiliteit en draagkracht.

Onafhankelijke toetsing

Voor het vermarkten van de Twinpaal was onafhankelijke toetsing noodzakelijk. Hiervoor riep directeur Ed Revoort de hulp in van Syntens. Het bleek dat Fundex dankzij het project Innovatie in 5B in aanmerking kwam voor een financiële voucher. "Vervolgens vonden wij uit ons brede netwerk de passende specialist, professor Frits van Tol van de TU Delft", vertelt Syntensadviseur Jan Schulenberg. "Het bleek dat Revoort en Van Tol elkaar al kenden. Vanuit die hernieuwde kennismaking is de toetsingsopdracht naar hem gegaan."

Netwerk van kennisleveranciers

Met oog op toekomstige ontwikkelingen ging Schulenberg ook op zoek naar mogelijke andere kennisleveranciers. Via het netwerk van Syntens kwam hij terecht bij Herr Doctor Rolf Katzenbach, 'Institutsdirecktor' van het Institut und Versuchsanstalt für Geotechnik van de Technisch Universität Darmstadt. Deze expert kan in de toekomst voor Fundex onderzoek uit gaan voeren.

Zonder exploitatie geen innovatie

"Voor de Twinpaal scheef Van Tol een rapport met de technische uitvoerbaarheid en specifieke rekenregels. Hiermee denken we potentiële opdrachtgevers te overtuigen van de kwaliteiten van het systeem", zegt Revoort. "Dat is precies de bedoeling", vult Schulenberg aan. "Want een idee zonder exploitatie is geen innovatie." Inmiddels zijn er gesprekken over opname van de Twinpaal in het bestek voor uitbreiding van de Vuilverbranding in Dordrecht én de bouw van een ondergronds winkelcentrum in Sint Petersburg.

nieuwsbericht 20110401

[Bron: http://www.syntens.nl/Artikelen/Artikel/Een-trillingvrije-funderingstechniek.aspx]

De Twinpaal, een buispalenwandsysteem dat trillingsvrij de grond in gaat.

Laatste nieuws

04 aug 2016
Fundex in beeld - artikel Grond Weg Waterbouw
25 mei 2016
Algemene Voorwaarden 2016 en UAV 2012
18 aug 2015
Betondag 2015
30 jun 2015
FUNDEX IN HET MUSEUM

0117 457575

Brugsevaart 6
postbus 55 - 4500 AB  Oostburg
fundex.nl@fundexgroup.com
Loading...