• slider-02.png
  • slider-03.png
  • slider-05.png
  • wp_20160425_15_17_49_proklein.jpg
  • wp_20160504_15_22_15_proklein.jpg
  • wp_20160513_13_03_14_proklein.jpg

Fundex is wereldwijd marktleider van funderingstechnieken in de slappe grond.

Fundexinstallaties op pontons in het Noordzeekanaal maken een scheidingswand tussen de eerste en de tweede Coentunnel.
Kadermuren in de Antwerpse haven, de op- en afritten van de Oakland Bay Bridge in San Francisco, het concertgebouw in Amsterdam, ze hebben één ding gemeen: dankzij de funderingtechnieken van Fundex uit Oostburg, staat het als een huis.

De geschiedenis van Fundex laat zich lezen als een spannend jongensboek. Het bedrijf begon als algemene aannemerij in Oostburg, maar door de voorliefde van directeur Alex (Lex voor intimi en Alexander voor officiële gelegenheden) Verstraeten specialiseerde het bedrijf zich meer en meer in funderingstechnieken. Verstraeten genoot van het probleemoplossend bezig te zijn.

Hij ontwierp zijn eigen palenmachines om aangenomen werk uit te kunnen voeren op die manier die hij voor ogen had. In de beginjaren, de vijftiger- en zestiger jaren, waren niet alle door Verstraeten bedachte oplossingen een succes.

De oost-Zeeuws-Vlaming is wat dat betreft door schade en schande wijs geworden. Verstraeten maakte echter nooit twee keer dezelfde fout. Gaandeweg leerde hij steeds meer en zijn vasthoudendheid had uiteindelijk als resultaat dat Fundex wereldwijd niet meer is weg te denken op het gebied van funderingstechnieken.

Fundex maakte naam door de techniek om te ‘heien zonder heien’. De palen worden als het ware in de bodem geschroefd. Hierdoor heeft de omgeving geen last van trillingen en kan op relatief kleine oppervlakten gewerkt worden. Verstraeten doopte zijn uitvinding de ‘Fundexpaal’, een geregistreerde merknaam. Inmiddels is de Fundexpaal als product al net zo bekend als Luxaflex dat is voor raambekleding.

“In de beginjaren hadden we patenten op onze uitvindingen”, zegt Ed Revoort, één van de drie directeuren van de Fundexgroep. “Die zijn echter zo duur en relatief makkelijk te omzeilen, daarom hebben we onze merknaam geregistreerd.”

Niet alleen de trillingsvrije techniek heeft Fundex faam bezorgd, ook worden de funderingen van Fundex geroemd om het grote draagvermogen. De ontwikkelingen staan niet stil, geheel in de lijn met de inventieve oud-directeur Verstraeten worden nog steeds nieuwe technieken bedacht. De machines hiervoor worden in Oostburg ontworpen en gemaakt in Goes. Revoort: “Als we gevraagd worden voor een opdracht of een demonstratie, dan geldt nog steeds het adagium van meneer Verstraeten: kan niet, bestaat niet.”

Momenteel wordt veel verwacht van de nieuwe generatie Fundex injectiepalen. Een techniek die zich in de testfase bevindt en waar heel veel van wordt verwacht. “Weet je wat zo jammer is? Dat ons werk eigenlijk niet te zien is”, zegt directeur Cees Verplanke. “Terwijl wij juist zo ontzettend trots zijn op ons werk.”

[BRON: BN De Stem]

Laatste nieuws

04 aug 2016
Fundex in beeld - artikel Grond Weg Waterbouw
25 mei 2016
Algemene Voorwaarden 2016 en UAV 2012
18 aug 2015
Betondag 2015
30 jun 2015
FUNDEX IN HET MUSEUM

0117 457575

Brugsevaart 6
postbus 55 - 4500 AB  Oostburg
fundex.nl@fundexgroup.com
Loading...